HİNDİ ETİ VE YARARLARI

Merhabalar , blogumu takip edenler pek çok hindi tarifiyle karşılaşırlar çünkü tavuk yerine hindi tüketeyi tercih ederim her zaman hem lezzetli he daha sağlıklı olduğu için nedenmi bir uzman gözüyle

HİNDİ ETİ VE YARARLARI...
( Uzm. Dyt. Melike Mut Ergen Röportaj: Sibel Çağatay / Güzellik Uzmanı )
Sevgili okurlarım bu hafta sevgili Uzm. Dyt. Melike Mut Ergen sizlere Hindi etinin yararlarını anlattı. iyi okurlar, sağlıklı haftalar diliyorum sevgi ile kalın.

Hindi eti sadece yeni yılda değil tüm yıl boyunca tüketilebilen bir yiyecektir. Hindi eti, besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok kişi tarafından tercih edilen bir kanatlı etidir.
Kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Bu sebeple, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Hindide çok az yağ vardır. 30 gramında (derisiz etinde) sadece 1 gram yağ bulunur, ama bu yağın da çoğu çoklu doymamış yağdır. 150 gramlık porsiyonunda sadece 220 kalori bulunur, ancak günlük tavsiye edilen folik asit ihtiyacının neredeyse yüzde 50'sini karşılar. Kısmen iyi derecede B1, B6 ve çinko ve potasyum kaynağıdır.
*Et ya da diğer kümes hayvanları yerine hindi eti yemek, kan kolesterolünü normal seviyelerde tutabilir.
*Folik asit, doğum defektlerine (sakatlıklarına), çeşitli kanser türlerine ve kalp hastalığına karşı korur.
*B1 vitamini, karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olur, sinir fonksiyonları ve büyüme için gereklidir.
*Özellikle B grubu vitaminlerden olan niasin (B3) kalp damar hastalıklarının tedavisinde son derece önemlidir. B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.
Amerika'da yapılan araştırmalar sonucu niasin'in kolesterolü düşürmede ilaçlar kadar önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Günlük 2 -3 gram niasin alınmasının kötü kolesterolü yüzde 20 - 30 düşürdüğü, iyi kolesterol oranını ise yüzde 20 - 35 artırdığı sonucuna varılmıştır.
*Potasyum, normal kalp fonksiyonları ve kan basıncı için gereklidir.
*Çinko, iyileşmeye yardımcıdır ve özellikle erkeklerde iyi bir üreme sağlığı için gereklidir.
*Tryptophan" maddesini içerir ve "tryptophan" mutluluk hormonu olan "Serotonin"e dönüşür. Bu yüzden hindi, mutluluk veren besinler arasında önemli bir yerdedir.
Sonuç olarak…
Düşük yağ oranıyla, kalbin dostudur...
Zengin vitamin içeriğiyle besleyicidir...
Hindi etinde bolca bulunan B vitaminlerinin birçok yararı söz konusudur.
Örneğin; karbonhidratları enerjiye çeviren B3 vitamini (Niasin), özellikle sinir sistemi işlevleri ve sindirim iç in son derece faydalıdır. 100 gram çiğ hindi etinde 7,9 mg B3 vitamini (niasin) bulunur. Bu kadınlar için günlük önerilen miktarın %80’ine erkeklerde %60’ına karşılık gelir.
Hindi Eti aynı zamanda, B12 vitamini açısından da zengindir. B12 vitamini alyuvar yapımındaki faydasıyla kansızlığın önlenmesi ve hücre gelişimi için gereklidir. Sadece bir porsiyon hindi eti bile erkek ve kadınların günlük B12 vitamini gereksinimini tam olarak karşılar.
Mineral deposu...
Hindi etinde bulunan başlıca minerallerden çinko; bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli bir mineraldir. Yüz gram hindi etinde 1,7 gr çinko bulunur. Bu kadınlar için günlük önerilen miktarın %24’üne erkekler için önerilenin %18’ine karşılık gelir.
Hindi eti aynı zamanda fosfor, potasyum, magnezyum ve hindinin siyah etinde önemli miktarda demir bulunur.
Hindide bulunan az miktardaki selenyum, insan sağlığı için çok
önemli bir koruyucu mineraldir.
Tiroit hormon metabolizmasında, antioksidan savunma sisteminde ve bağışıklık işlevlerinde rol oynar.
Hindinin etinde bulunan selenyum vücudun gereksinimini sağlayacak özelliktedir.
Protein kaynağı...
Hindi proteinden açısından son derece zengindir.
Bütün temel aminoasitleri içerdiğinden vücut gereksinimlerini en iyi biçimde sağlar.
100 gram hindi etinde bulunan protein, kadınlar için önerilen günlük miktarın %51'ini ve erkekler için önerilenin %42'sini karşılar.

Yorumlar

  1. Tam bana göreymiş diyeceğm ama nedense hindi etiyle bir türlü yıldımız uyuşmadı. Daha önce bir iki sefer denedim sevemedim. Ama artık ağız tadıyla tavuk da yiyemez olduk. Ne yapmalı biraz daha mı zorlamalı acaba... Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler