KARABUĞDAY PİLAVI HİNDİ DÖNER EŞLİĞİNDE

,
Karabuğday ; son zamanlarda mutfaklarımızda yerini almaya başlayan bir o kadar sağlıklı ve leziz bakliyatlardan :) peki Karabuğdayın özellikleri nelerdir ?

Karabuğday’da Gluten Maddesi Bulunmaz.
Gluten, Çölyak (Celiac) hastalarının kesinlikle kaçınması gereken bir besin maddesidir. Çünkü çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar gluten ihtiva eden gıdalar alırlarsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır, tahriş olur. Daha ileri durumlarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp hatta ağrı gibi karınla ilgili bazı problemler yaşarlar.
 Kan Şekerinin Daha İyi Kontrolü ve Daha Düşük Şeker Hastalığı Riski.
Karabuğdayda bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.
İnsan vücudu karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Diğer bazı gıdalar da yüksek proteine sahiptir ancak çoğu yüksek oranda yağ ihtiva eder. Oysa karabuğday hemen hemen yağsızdır.
 Kalp Hastalıklarına ve Kansere Karşı Koruyucu Bir Bitkidir.
Özellikle Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. 
Karabuğday Karaciğerin Çalışmasını Kolaylaştıran Choline İhtiva Eder.
 Yüksek Tansiyon ve Kansızlığa Karşı Korur.
Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunur. Demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir. Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli bir role sahiptirler.
 Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi,  burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.

Bende bunları öğrendiğimde bu lezzeti denemek istedim ve nette araştırırken 
Ayışığı organik Firmasının karabuğday ürünlerini getirdiğini gördüm ve hemen siparişimi verdim , öncelikle lezzetli olduğunu söyleyebilirim , bulgur gibi pilav olarak değerlendirdim , çok çabuk pişiyor.
MALZEMELER
1,5 su bardağı kara buğday

1 orta boy soğan
3 dal dereotu
2 dal taze soğan
tuz, karabiber
Sıvıyağ

YAPILIŞI
Soğanlar ince kıyılarak yağda kavrulur içerisine yıkadığımız karabuğday eklenir , baharatları konulduktan sonra karıştırılıp sıcak su konulur üstünü 1 parmak geçene kadar pişmeye yakın ince doğranmış taze soğan ve dereotuda eklenip karıştırılarak demlenmeye bırakılır.
Ben hindi döner ile servis yaptım sizlerde et yemeklerinin yanında istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun Sevgiler

Karabuğday ürünlerini temin etmek isterseniz http://www.ayisigiorganik.com/ adresinden ve http://www.karabugday.com/ sayfalarından alabilirsiniz :)




Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için önemli sevgiler